Apple Pay er omtalt som et revolusjonerende nytt betalingssystem på grunn av sine to nye sikkerhetssystemer: tokenisering og fingeravtrykksidentifisering. Det sjokkerende antall datainnbrudd det siste året har gjort at kredittkorttyverier er det amerikanere frykter mest, i følge en fersk rapport. Disse to Apple Pay-funksjonene er forventet å roe ned forbrukerfrykten og sterkt redusere antallet datainnbrudd.

apple paySom en følge av dette kunne Apple Pay i stor grad redusere behovet for å ha med seg et fysisk kredittkort- Men ikke forvent at kortutstedere aksepterer dette uten kamp for at du fortsatt skal måtte bruke kortene deres.

Bare to uker etter introduksjonen av Apple Pay, kunngjorde American Express at de snart vil introdusere tokenisering i noen av sine kort.

American Express vil erstatte kredittkortnumre med unike symboler som kan brukes til å gjennomføre nettransaksjoner, fra en mobil app eller i butikker med mobile nærfelts kommunikasjonsaktiverte enheter. Kortet vil ha en innebygget EMV-chip som vil generere et unikt symbol for hver transaksjon. Deretter vil symbolet bli sendt til en betalingsterminal via nærfeltskommunikasjon, på samme måte som Apple Pay gjennomfører en transaksjon.

"Ved å bruke symboler vil ikke butikker og operatører av digitale lommebøker lenger behøve å lagre kunders sensitive betalingsinformasjon i sine systemer, sier American Express i en pressemelding. "Symboler kan i tillegg tildeles for bruk i en bestemt butikk, type transaksjon eller betalingsenhet som ytterligere beskyttelse mot svindel".

I tillegg arbeider kortutstedere med utvikling av fingeravtrykksbasert identifikasjon for kredittkort. MasterCard arbeider allerede med et fingeravtrykksbasert iD-system i sine kort. MasterCard samarbeider med Zwipe om utvikling av et kredittkort som kombinerer biometrisk autentisering og kontaktløs

betalingsteknologi. Systemet ligner på Apples TouchID-system hvor fingeravtrykket ditt må identifiseres av kortet før det kan brukes. Dette kan virke som noe tatt ut av en James Bond-film, men systemet er for øyeblikket under utprøving i Norge.

Hvis disse to sikkerhetsfunksjonene er innebygget i et kredittkort, vil argumentet om at Apple Pay er mer sikkert enn kredittkort kunne diskuteres.

Kredittkortselskaper er generelt positive til Apple Pay, men vil sannsynligvis foretrekke at forbrukere skal benytte fysiske kort. Det kan de klare hvis den skisserte utviklingen blir gjennomført.