Fordelene ved å bruke et kredittkort i stedet for å alltid ha med seg er tydelige. Det er tryggere, visse ting (som f. eks. å leie bil i utlandet) kan bare gjøres på denne måten, og et nødlån kan redde deg fra ulike uventede problemer. Kredittkort kan også være et verdifullt budsjettplanleggings verktøy hvis det brukes på den rette måten. Det er flere fordeler og belønninger du bør vurdere når du skal velge en bestemt type kort. For å få mest mulig ut av ethvert kredittkort må du først velge ett (eller flere) som passer best til dine behov. Kredittkort er mer enn en praktisk måte å betale på, og hvis du klarer dine kredittkortkontoer godt, kan du være sikker på at du får mest mulig ut av kredittkortet ditt, mens du betaler så lite som mulig for disse fordelene. Det ekstra du får kommer an på hva slags konto du er kvalifisert til. Vurder nøye alle aspektene av det bestemte kortet før du søker, og bruk kortet ditt på den måten som vil gagne deg mest når du har fått det. Tilbudet er stort, men du har sikkert hørt om de fleste populære betalingskort i Norge som Re: member kredittkort, DNB og Landkreditt MasterCard, Santander Red Visa osv.

top

Kredittkort: typer

Kredittkort for folk med dårlig eller begrenset kredittverdighet tilbyr vanligvis ikke så mange, om noen, økonomiske fordeler. De belaster betydelig høyere rente enn andre kredittkort og vanligvis har en ganske høy årsavgift. Den eneste virkelige fordelen de tilbyr er at de kan hjelpe deg med å etablere eller forbedre din kreditt-fil slik at du kan kvalifisere for bedre vilkår senere. Du må faktisk bruke kortet til å forbedre din kredittverdighet; bare å ha kontoen åpen uten å bruke den kommer ikke til å forbedre din kredittvurdering. Den beste måten å forbedre din potensielle kredittverdighet er å bruke kortet ditt hver måned, å bruke ikke mer enn 35% av kredittgrensen, og å betale hele regningen hver måned for å unngå ekstra kostnader. Hvis du har hatt en av disse typene kredittkort i noen tid, hvis du har holdt deg innenfor kredittgrensen, og hvis du alltid har betalt regningen din i tide, kan du kontakte kredittkortutstederen for å se om eller når du får søke om noe bedre kort. De kan tilby om å betale depositummet tilbake, redusere renten, eller nedlegge den årlige avgiften. Du kan til og med få tilbud om et belønninger kort. Det som kan skade din kredittverdighet er f. eks. å avslutte gamle kontoer og oprette nye, så se om du kan oppgradere vilkårene for kredittkortet ditt mens du holder samme kontonummer.

Vanlige kredittkort er for folk med middels til god kredittverdighet. De vanlige kredittkortene har ofte en rimelig årsavgift og rettferdige gebyrbeløp. De krever ikke et depositum, og har som regel en høyere kredittgrense enn kort for folk med dårlig kredittverdighet. Noen kommer med begrensede belønninger, for eksempel reise miles, poeng du kan bruke for vareinnkjøp, eller til og med tilbakebetaling av en viss sum. Kort med ingen årsavgift tilbyr vanligvis ikke så mange belønninger samtidig som de kan kreve en høyere rente enn kort med årlig avgift; hvis du vil ha en lav sats eller belønninger, må du kanskje betale en årlig avgift. Alt i alt er det slik at du må betale for kredittmuligheter før eller senere. Du kan høste fordelene og unngå kostnadene ved å velge et kredittkort med belønningene du har bruk for og ingen årsavgift. Hvis du kan betale hele saldoen hver måned, spiller det ingen rolle hva slags årlig prosentsats kommer med kortet. Mange vanlige kort, og til og med kort for folk med dårlig kredittverdighet, markedsføres som "platinum", men de tilbyr egentlig ikke så mange fordeler for at de kunne retferdiggjøre sitt navn. Finn ut om du virkelig får bedre behandling med platinum kortet før du søker; du kan få et bedre tilbud med et helt vanlig kredittkort.

Premium kredittkort er for kunder med god til utmerket kredittverdighet. Kredittkortselskaper er interessert i din bedrift, og de vil tilby deg sine beste vilkår fordi de vet at konkurrentene deres også kommer til å tilby deg sine beste priser. Det er mye valg blant kredittkort uten årsavgift, gode renter, og generøse belønninger. Mange tilbyr noe ekstra som f. eks. utvidet produktgarantier, veihjelp, bilutleie forsikring og gratis reiseforsikring. Noen tilbyr spesielle rabatter hos utvalgte forhandlere. Du vil sannsynligvis kvalifisere for høyere kredittgrenser fordi kredittkortselskaper vet at de kan stole på at du håndterer også den nye gjelden. Hvis du er interessert i et kredittkort som er tilgjengelig for mennesker med gjennomsnittlig kredittverdighet fordi det rett og slett kommer med fordelene som er viktigst for deg, sjekk med kortutstederen før du søker. De kan være villige til å blidgjøre avtalen på grunn av din fremragende kredittvurdering.

Få mest mulig fra ditt kredittkort i Norge

Vær ærlig mot deg selv når du velger et kredittkort. Før du kjøper et produkt, er det første skrittet å bestemme hva du vil og hva du skal bruke det til. Da har du redusert dine valg til produktene som tilsvarer dine behov. Når du har bestemt hva slags produkt du faktisk trenger, kan du ytterligere begrense dine valg i forhold til produktprisen. Det samme gjelder også kredittkort. Du kan få kredittkort oppfordringer hver uke i posten, men hva er sjansen for at et av disse kortene passer dine behov når det er så mange å velge imellom? Bare en overfladisk kikk viser noen store forskjeller mellom f. eks. Gebyrfri Visa, Santander Red og Flexi Visa. Den første inkluderer reise- og avbestillingsforsikring, men eff.rente er 6,3% høyere enn hos Santander Red. Flexi Visa har høyest eff.rente men tilbyr 4% bonus eller rabatt for kjøp av produkter fra din foretrukne kategorie. Det betyr egentlig at 4% av pengene som brukes er automatisk tilbakebetalt ved slutten av måneden. Så er det bare å avgjøre hva du trenger kredittkortet til, men hvis du endrer dine forbruksvaner, er det lurt å søke om et nytt kort, og deretter bruke det samme for alle transaksjoner.

Belønningene er ikke noe du får gratis; dem betaler du nok for. Det er gøy å tenke på alt du kan bruke dine kredittkort belønninger til: å reise verden rundt, bruke poeng på gavekort, eller til og med få en viss sum tilbake. Men det er viktig å følge med og forstå hvor mye disse belønningene faktisk koster deg. For folk som ikke betaler hele saldoen hver måned, et kort med en lav årlig prosentsats er veien å gå. Glem belønningene du "går glipp av"; mange kort med belønninger krever en betydelig høyere rente enn kort uten belønninger. Kortutstedere må gjøre opp for kostnadene ved disse belønningene før eller senere, og de oftest gjør det ved å belaste deg med en høyere årlig prosentsats.

Det er opp til deg å bestemme hva slags kredittkort vil gagne deg mest: Re: member, DNB, Santander, Landkreditt eller noe annet. Du må vurdere dine forbruksvaner, så vel som dine nedbetalingsevner. Det er flott å få belønning ved å kjøpe de ting du allerede har tenkt å bruke penger på, så lenge du ikke betaler mer i renter enn belønningen er verdt.