Hvis du er begreistret for hvor enkelt det er å betale for ting med å bare vifte med bankkortet, men bekymret for sikkerheten uten at du helt kan si hvorfor, kan du nå ta det med ro. MasterCard har slått seg sammen med Swipe om utvikling av et kontaktløst betalingskort med fingeravtrykkssensor.

Zwipe ble startet i 2009 av den norske gründeren Kristian Humborstad. Selskapet arbeider med å erstatte kreditt - og debetkorts personlige identifikasjonsnummer (PIN) og signatur med eierens fingeravtrykk. Resultatet er et kort med en fingeravtrykkssensor som gjenkjenner eieren og sørger for at ingen andre kan misbruke kortet. Kortet inneholder dine bometriske data og fungerer bare når fingeren din er plassert på sensoren når kortet trykkes mot kassen, i stedet for at du må taste inn PIN-koden din. Dine data er kun lagret på kortet og ikke i en hvilken som helst database, slik at det teoretisk sett er tryggere.

Kredittkort med fingeravtrykkssensor

Kortet inneholder et EMV-sertifisert sikkert element og MasterCards kontaktløs-applikasjon. Strømmen til kortets fingeravtrykkssensor "høstes" fra den kontaktløse kassen slik at batteri er ikke nødvendig, noe som er praktisk. Kortet er utformet for å kunne fungere sammen med alle kontaktløse betalingsmaskiner, slik at du kan sveipe det på alle kasser som tillater deg å trykke på kortet ditt.

Neste år vil kredittkort i Storbritannia bli utstedt med fingeravtrykksskannere i stedet for PIN-koder for å forenkle betalingsprosessen.

I stedet for å putte et plastikkort inn i en terminal og så taste fire siffere, vil kunder nå kun behøve å plassere fingeren over en sensor på et kort som inneholder data om fingeravtrykkene deres.

kk-fingerHvis skanneren gjenkjenner brukeren, vil den sende et signal til butikkens kasse og godkjenne betalingen. De første MasterCard-kortene med fingeravtrykksgodkjenning er ventet i Storbritannia neste år etter en vellykket prøveperiode i Norge. Kim Humborstad, grunnleggeren av Zwipe, et norsk teknologiselskap som samarbeider med MasterCard om dette prosjektet, sier: «Tilbakemeldingene etter piloten vår har vært svært positive – kortinnehaverne er begeistret over hvor enkelt det er å bruke kortet med den økte sikkerheten.»

Kortene fungerer på samme måte som “kontaktløse” kort, hvor brukeren banker på eller vifter kortet foran en kortleser, men uten noen bruksbegrensning.