Neste år vil kredittkort i Storbritannia bli utstedt med fingeravtrykksskannere i stedet for PIN-koder for å forenkle betalingsprosessen.

I stedet for å putte et plastikkort inn i en terminal og så taste fire siffere, vil kunder nå kun behøve å plassere fingeren over en sensor på et kort som inneholder data om fingeravtrykkene deres.

kk-fingerHvis skanneren gjenkjenner brukeren, vil den sende et signal til butikkens kasse og godkjenne betalingen. De første MasterCard-kortene med fingeravtrykksgodkjenning er ventet i Storbritannia neste år etter en vellykket prøveperiode i Norge. Kim Humborstad, grunnleggeren av Zwipe, et norsk teknologiselskap som samarbeider med MasterCard om dette prosjektet, sier: «Tilbakemeldingene etter piloten vår har vært svært positive – kortinnehaverne er begeistret over hvor enkelt det er å bruke kortet med den økte sikkerheten.»

Kortene fungerer på samme måte som “kontaktløse” kort, hvor brukeren banker på eller vifter kortet foran en kortleser, men uten noen bruksbegrensning.

Vanlige kontaktløse kort, som ikke krever noen autentisering, fungerer for kjøp inntil £20 i Storbritannia. Kunder blir bedt om en PIN-kode med ujevne mellomrom for å forhindre svindel. Nær 24 millioner kontaktløse betalinger ble gjennomført bare i juni, i følge UK Cards Association, en økning på 226 prosent i løpet av et år. MasterCard sier at de nye fingeravtrykkskortene gir et økt sikkerhet, noe som betyr at bruksbegrensninger ikke er nødvendig.

Ajay Bhalla hos MasterCard sier: “Vi mener at vi bør kunne identifisere oss selv uten å måtte bruke passord eller PIN-koder.

“Biometrisk autentisering kan hjelpe oss til å oppnå dette – vår utfordring er å sikre at teknologien gir robust sikkerhet, er enkel å bruke og at den er bekvem for kunden».

Selv om fingeravtrykkskanneen krever litt strøm for å fungere, er det ikke behov for batterier, sier Mr. Bhalla. Kortene som lanseres neste år vil «høste» strøm fra betalingsterminaler, forklarer han.