Hvis du er begreistret for hvor enkelt det er å betale for ting med å bare vifte med bankkortet, men bekymret for sikkerheten uten at du helt kan si hvorfor, kan du nå ta det med ro. MasterCard har slått seg sammen med Swipe om utvikling av et kontaktløst betalingskort med fingeravtrykkssensor.

Zwipe ble startet i 2009 av den norske gründeren Kristian Humborstad. Selskapet arbeider med å erstatte kreditt - og debetkorts personlige identifikasjonsnummer (PIN) og signatur med eierens fingeravtrykk. Resultatet er et kort med en fingeravtrykkssensor som gjenkjenner eieren og sørger for at ingen andre kan misbruke kortet. Kortet inneholder dine bometriske data og fungerer bare når fingeren din er plassert på sensoren når kortet trykkes mot kassen, i stedet for at du må taste inn PIN-koden din. Dine data er kun lagret på kortet og ikke i en hvilken som helst database, slik at det teoretisk sett er tryggere.

Kredittkort med fingeravtrykkssensor

Kortet inneholder et EMV-sertifisert sikkert element og MasterCards kontaktløs-applikasjon. Strømmen til kortets fingeravtrykkssensor "høstes" fra den kontaktløse kassen slik at batteri er ikke nødvendig, noe som er praktisk. Kortet er utformet for å kunne fungere sammen med alle kontaktløse betalingsmaskiner, slik at du kan sveipe det på alle kasser som tillater deg å trykke på kortet ditt.

Mens dette kan være tidsbesparende i land hvor PIN-kode eller signatur er nødvendig for å kunne gjennomføre en betalingstransaksjon, kreves ikke dette for kontaktløse kort her i Storbritannia. Du bare trykker kortet ditt mot kassen og har dermed gjennomført betalingen. Du trenger ikke en gang å ta kortet ut av lommeboken. Men Zwipe er sikrere ettersom hvem som helst kan bruke kontaktløse kort hvis de får tak i dem.

Det er derfor man kun kan betale for kjøp inntil £20 (~21790 NOK) med kontaktløse kort. Men fordi det er sikrere, har ikke Zwipe noen beløpsbegrensning for hvor mye du kan bruke.

Når det er sagt, kan dette endres når kortet blir offentlig tilgjengelig. Zwipes bometriske kort har blitt prøvd ut av den norske banken Sparebanken DIN, og planlegges lansert i andre land neste år.